Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Eens ging de zee hier tekeer

15/03/2020 @ 14:30 - 17:00

AFGELAST wegens Corona

Lezing door historica Eva Vriend in het Zuiderzeemuseum

De lezing

In de lezing die Eva Vriend speciaal voor het Zuiderzeemuseum heeft samengesteld, vertelt zij hoe haar onderzoek haar leidde naar vier Zuiderzeefamilies. Families uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Deze families staan centraal in haar boek Eens ging de zee hier tekeer. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal. Over het houvast van tradities, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

Het boek is verschenen in februari 2020, uitgeverij Atlas Contact.

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt. Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?

Eva Vriend

Eva Vriend (1973) is historica en schrijfster. Ze groeide op in de Noordoostpolder. Het nieuwe land (2013), over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, werd genomineerd voor de Brusseprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. In 2015 verscheen De helpende hand. Sinds 2016 werkt ze samen met het Zuiderzeemuseum aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’, waarvoor ze vele levensgeschiedenissen van kustbewoners optekende.

In opdracht van het Zuiderzeemuseum en de Vrienden van het museum startte Eva Vriend in 2016 een onderzoek. Zij onderzocht het leven in de voormalige Zuiderzeeregio, ná de afsluiting van de Zuiderzee op 28 mei 1932. Wat betekende deze ingrijpende verandering voor de cultuur, identiteit en toekomstdromen van de bewoners van dit gebied? En heeft dit ook nu nog gevolgen?

Zee vol verhalen

Na afloop van de lezing neemt een gids je mee voor een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen. In deze tentoonstelling maken bezoekers kennis met bewoners uit de Zuiderzeeregio van rond 1900. Er zijn verhalen over hun dagelijkse leven, kleding, huizen en avonturen. Over hun gebruiken en hun feesten. En over hun eeuwige strijd tegen het water. Over de betekenis van de watersnoodramp in 1916 en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

Het bestuur van de Stichting KU12 is aanwezig bij dit evenement.

 

 

Gegevens

Datum:
15/03/2020
Tijd:
14:30 - 17:00
Site:
www.zuiderzeemuseum.nl

Organisator

Zuiderzeemuseum